Garwnant Biomass Building & Groundworks

The Forestry Commission’s Garwnant Visitor Centre is situated just off the A470 roughly 5 miles to the north of Merthyr Tydfil and 14 miles to the south of Brecon.

Works have been undertaken to install and construct a new Biomass Boiler heating system, associated buildings and adequate storage provision.

Client: Forestry Commission
Location: Brecon Beacons
Date: February 2013
Value: £100k
Contract: JCT Minor Works

 

Works commenced in October 2012 and were completed within 16 weeks.

The main aspects of the project included:

  • Trenching and installation of insulated heating pipes
  • Re-grading and re-profiling of existing earth banks to widen the site footprint
  • Removal of existing water tank and grubbing up tree roots and bases
  • Construction of 5m long, 1.5m high gabion basket retaining wall
  • Provision of two timber framed, timber clad buildings to include foundations, M&E installations & surface water drainage
  • Construction of two waste compounds including concrete bases, steel fencing & associated drainage
  • 100m of trenching and duct work to connect the new biomass boiler to existing plant room & chlorification container
  • General re-grading and surfacing works including macadam and porous stone surfacing

The Visitor Centre remained open to the public at all times and required extensive liaison with the Centre’s Management Team and visitors. The site was secured throughout the works with temporary footpaths installed and barriers erected to ensure the safety of our workforce and members of the public.

Project Location