Butetown Regeneration – Christina Street

Since successfully securing £7.6 million for the regeneration of Butetown, Cardiff County Council has developed a regeneration programme of five linked projects.

The Butetown estate is the most deprived neighbourhood in terms of economic activity in Cardiff. The programme aims to deliver an integrated regeneration package that breaks down barriers to economic activity, enhances access to community services and improves the physical environment.

Client: Cardiff County Council
Location: Butetown, Cardiff
Completion Date: March 2013
Value: £2m
Contract: NEC Option B

 

Works Undertaken

  • Residential Regeneration
  • Paving
  • Drainage
  • Wall Construction
  • Substantial Utility Diversions
  • Wide Reaching Community Engagement Strategy

 

Christina Street was the main residential regeneration project of the five and focused on upgrading the quality of the physical environment and public realm within Christina Street, Maria Street and Loudon Square.

The works primarily comprised of the provision of front garden space for residential properties including boundary wall construction with access gating, concrete paving and footway improvements. A communal parking area was also created with a landscape planting strategy implemented. Surface water drainage, street lighting and street furniture were also upgraded. Significant liaison with British Telecom was required to facilitate a large utility diversion.

As part of Griffiths’ Community Benefits Plan the Project Team developed and delivered a “Neighbourhood Engagement Programme”. The programme enabled the Project to add further benefits to the regeneration programme by means of improving the physical environment and also added social benefits by assisting in integrating a widely diverse community. For example, one initiative was a neighbourhood hanging basket lesson. Local residents were invited to create their own hanging baskets that could be displayed in their newly constructed front gardens. Materials and guidance was provided and offered the opportunity for neighbours to socialise, some for the very first time.

Project Location